Odwiedzając kawiarnie i herbaciarnie na pewno spotkałeś się z naparem nazywanym Masala Chai, zazwyczaj jest to mocna herbata podawana z przyprawami, albo napój zrobiony z produktu instant rozpuszczonego w gorącym mleku. Ale czy wiesz czym naprawdę jest mleczna herbata Czaj i skąd się wzięła?
Pewnie trudno będzie Ci uwierzyć, że Polacy są w ścisłej czołówce pod względem picia herbaty na głowę mieszkańca w Europie. To znaczy, że jesteśmy narodem herbaciarzy, a zima to szczególny okres, kiedy sięgamy po ten rozgrzewający napój. Oczywiście tradycyjnym dodatkiem będzie plasterek cytryny oraz łyżeczka miodu, ale przecież mamy przeogromne bogactwo przypraw i owoców, którymi możemy uczynić nasz napar jeszcze doskonalszym. Imbir, cynamon, kardamon, anyż gwiaździsty aż się proszą o wrzucenie do czajniczka z zimową herbatą.
Dość trudno odnieść się do herbaty, która zapoczątkowała moją pasję i przygodę z bursztynowym naparem. Było to ponad 20 lat temu i polski rynek herbat `z wyższej półki` dopiero raczkował. Aby nie rozwlekać się z historią firmy i decyzjami, które doprowadziły mnie do miejsca, gdzie teraz jestem powiem krótko - to wciąż jest dla mnie jedna z najlepszych herbat na świecie, dziś czaruje mnie tak samo mocno jak w chwili, gdy miałem okazję pić ją po raz pierwszy.