Mieszanki Masala Honey Chai z przyprawami i naturalnym miodem
Jeśli kiedykolwiek byłeś w Indiach, zapewne wiesz, że praktycznie na każdej ulicy serwowana jest herbata z mlekiem oraz dodatkiem olbrzymiej ilości aromatycznych przypraw. To udoskonalona przez mieszkańców wersja angielskiej herbaty z mlekiem, która stała się napojem narodowym. Do jej przygotowania używa się cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków oraz obowiązkowo serwuje na słodko. Choć w Indiach na ogół panują upały przez okrągły rok i herbata Chai Masala nie jest produktem sezonowym, to w Europie przyjęło się ją pijać głównie w chłodniejszych miesiącach roku. U nas zima wciąż trwa, w tym roku nawet bardziej surowa niż zwykle, tak więc jest to dobry moment na prezentację naszych nowych mieszanek przygotowanych na bazie naturalnego miodu, który jest tutaj głównym składnikiem, bo znajduje się go ponad 30% w prezentowanych kompozycjach, więcej niż któregokolwiek z innych składników. Sama herbata jest dość lepka, ale nie zrażaj się, w łatwy sposób ją odmierzysz i przygotujesz. Wystarczy wziąć 2 łyżeczki na każdą filiżankę naparu i zalać gorącą wodą z mlekiem w proporcji pół na pół. Chai Masala powinna naciągać przynajmniej przez 6 minut. Jeśli masz ochotę, możesz też mieszankę Honey Chai zagotować w garnuszku w opisanej przed chwilą mieszaninie wody i mleka.
Nasze nowe mieszanki to rewelacyjne kompozycje, w których znajdziesz cynamon, kardamon, imbir, goździki, gdzieniegdzie ostrą papryczkę chilli. W innych jest czekolada i pomarańcza, a nawet kompozycja korzenno-kwiatowa z kwiatem lawendy i płatkami róży. Wszystkie składniki pochodzą z kontrolowanych upraw organicznych, a same herbaty nie zawierają aromatów, barwników i konserwantów. Masala Honey Chai to naturalny i czysty smak Indii. Zachęcamy do spróbowania!