Produkcja herbat czerwonych do dziś jest pilnie strzeżoną tajemnicą chińskich plantatorów. Oczywiście inne kraje również oferują tę kategorię herbat, ale puryści zapewne powiedzieliby, że to po prostu podróbki. Technika polega na tylko częściowej fermentacji liścia - kiedyś wykonywało się to przez potrząsanie ich na bambusowych misach, gdzie brzegi przez ocieranie były miażdżone i zmieniały swój charakter, natomiast wnętrze wciąż pozostawało niesfermentowane. Do grupy tej zaliczamy nie tylko klasyczne Oolongi, ale również herbaty Pu-Erh, które tak naprawdę powinny stanowić osobną kategorię, świat jednak czasem wymaga uproszczeń.
Charakterystyczna herbata chińska półfermentowana, gdzie tylko fragment zielonego liska poddano procesowi fermentacji, często określana mianem czerwonej. Posiada specyficzny smak i aromat o wyraźnej orzechowej nucie, niewielka zawartość teiny.
Najwyższej jakości półfermentowana herbata chińska, której napar jest łagodny, kremowy i gładki, charakteryzujący się kwiatowo-cytrusową nutą zapachową, słodkim orzechowym smakiem i jaskrawożółtą barwą naparu.
Wyszukana herbata z grupy długofermentowanych P-Erh`ów, która leżakuje przez 5 lat zanim trafi do sprzedaży. Ładny, mały i regularny listek, który po zaparzeniu daje stosunkowo delikatny napar.
Rzadkość na rynku, produkowana jedynie na specjalne zamówienie naszej firmy. Ręcznie zwijane liście są natychmiast suszone, dzięki czemu fermentacja jest błyskawicznie przerywana. Herbata ma delikatny kwiatowo-orzechowy aromat i cierpko-słodki smak.
Czerwona herbata z miasta Pu-Erh w prowincji Yunnan, która przed sprzedażą leżakuje przez kilka lat w kamiennych grotach. Jej smak i aromat jest mocno dymno-ziemisty. Stymulując pracę wątroby obniża poziom cholesterolu, pobudza przemianę materii.
Herbata w kształcie małego gniazdka, sprasowana z półfermentowanej herbaty Pu-Erh. Metoda prasowania zachowuje w liściach wiele cennego aromatu i smaku, ponieważ nie są one podatne na utlenianie.
Herbata Pu-Erh Surowy pochodząca z trójkąta pomiędzy granicami państw Chin, Laosu, Tajlandii i Birmy, wyprodukowana z liści ponad 100 letnich krzewów. Waga 357 gramów, sezonowana 12 lat.
Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.